Clubul de Speologie "Montana" Baia Mare - Galerie foto

Home > Ture > Tură de iniţiere în speologie Peştera Ciungi - Mesteacăn - 14.05.2005

Top rated - Tură de iniţiere în speologie Peştera Ciungi - Mesteacăn - 14.05.2005
15.jpg
Sector de galerie dezvoltat pe fata de strat (Foto: Negrean Sergiu si Odile)33333
(2 votes)
1.jpg
In preajma implinirii a 29 de ani de activitate a C.S. Montana din Baia Mare, in data de 14.05.2005 s-a organizat o actiune de initiere a tinerilor in speologie. In prima zi s-a organizat o vizita la Pestera Ciungi de la Mesteacan, care s-a parcurs aproape integral. S-a facut o prezentare la fata locului asupra modului de formare a pesterii, a genezei unor speleoteme si a modului de comportare si protejare a mediului subteran. Este situată pe raza localităţii Mesteacăn (la limita dintre judeţele MM şi Sălaj), la o distanţă de cca. 10 km. faţă de Ileanda. Din Ileanda accesul auto se poate face pe ruta Ileanda-Bizuşa-Perii Vadului-bifurcaţia înspre Răstoci a drumurilor naţionale 1C şi 1H, apoi se urmează DN 1 C înspre jud. Maramureş.
Fotografii: Sergiu Negrean, Odile Negrean, Alec Portase, Traian Minghiras
00000
(5 votes)
4.jpg
(Foto: Alec Portase)00000
(4 votes)
3.jpg
Intrarea in pestera (Foto: Alec Portase)
Descrierea cavităţii şi prezentarea elementelor de interes. Este o peşteră activă de dimensiuni medii (dezvoltare 568 m), dezvoltată în calcare oligocene, dezvoltată preponderent pe faţă de strat. Este cea mai lungă peşteră din zona satului Mesteacăn şi pănă acum, cea mai lungă peşteră cunoscută în depozitele oligocene.
Descrierea traseului vizitabil. Traseul urmează preponderent în amonte pe activ şi o scurtă porţiune în aval, lungimea estimată a traseului vizitabil fiind de 450 m. Presupune parcurgerea târâş a două scurte porţiuni (la intrare şi înspre sala cu concreţiuni). Înălţimea generală a galeriilor este 2 m.
Echipament necesar. Salopetă, cizme, cască cu sursă de lumină. Nu necesită folosirea echipamentului TSA.
Durata vizitei: cca. 2 ore.
00000
(4 votes)
15 files on 4 page(s) 1