11. Galeria Dumitru Iștvan (obiectiv omagial)
Este localizată în versantul stâng al Văii Roșii, fiind o scurtă galerie direcţională cu direcţia generală de dezvoltare SV-NE. A fost executată pentru cercetarea unui filon localizat în andezite cuarţifere pannoniene, filonul având azimutul 30° şi înclinarea de 48-50° vest. Grosimea filonului este relativ mare, probabil depăşeşte 2 m, având în vedere că el se regăseşte şi în peretele stâng al galeriei, precum şi în frontul acesteia. Intrarea parțial colmatată și scundă cu înălţimea 0,5 m și lăţimea 1,5 m face posibil accesul într-o primă porţiune ceva mai largă cu lungimea 6,5 m, lăţime medie 2,5 m, înălţime medie 2 m. Galeria este descendentă, cu inclinaţia de 45-50 devine apoi uşor ascendentă. Înspre est urmează o porţiune cu lungimea de 2 m, unde sunt prezente o treaptă pozitivă şi un scurt plan înclinat, pe podea fiind depuse materiale dezagregate. De aici, galeria îşi schimbă din nou direcţia înspre nord, porţiunea sa terminală având o lungime de 5,5 m. În capătul acestui ultim tronson se conservă o zonă cu secţiunea dreptunghiulară (lungime cca 2 m, lăţimea 1 m, înălţimea 1,6 m), terminată în fund de sac, în tavan păstrându-se urme evidente de săpare manuală. Dezvoltarea galeriei este 12,8 m, iar denivelarea de 3 m.
A fost descoperită, în ziua de 31 martie 2011 în ultima tură de cercetare montană efectuată de Dumitru Iştvan, fostul preşedinte al Clubului de Speologie „Montana” Baia Mare. Doar la trei zile după această tură, în ziua de 3 aprilie 2011, reputatul geolog s-a stins din viaţă, în urma unui tragic accident petrecut în Masivul Igniş. Dumitru Iștvan a fost cel care a inițiat studiul cavităților artificiale, cu precădere a minelor vechi și ne-a dezvoltat dorința de explorare și cunoaștere a acestor obiective cu valoare deosebită. În ziua de 9 aprilie 2011 Clubul de Speologie Montana Baia Mare împreună cu specialiști de la M.J.I.A.MM și fostul I.P.E.G. MM (dr. Carol Kacso și dr. Maria Jurje) a efectuat o tură omagială pe Valea Roşie, ocazie cu care s-a cartat și descris galeria din punct de vedere geologic şi minier. În semn de omagiu pentru cel dispărut, acestei lucrări miniere i s-a dat numele „Galeria Dumitru Iştvan”.
Aspecte interesante despre explorarea, cartarea și vizitele organizate în această galerie, de membrii clubului nostru, puteți afla lecturând următoarea publicație: