20. Crăpătura Zorilor, Dealul Minei, Baia Sprie
Crăpătura Zorilor este situată în Dealul Minei în partea nordică a localităţii Baia Sprie, în versantul stâng al Văii Borcutului. Este o lucrare minieră veche, apreciată ca fiind din secolul al XVI-lea.
A fost explorată de mai multe ori de către Clubul de Speologie Montana Baia Mare, cu preponderență în perioada 2010 – 2011.
Crăpătura Zorilor este o spectaculoasă lucrare minieră, considerată ca fiind lucrare minieră de suprafață dar aceasta dezvoltă și goluri subterane. Are aspect de canion, este dezvoltat preponderent pe o singură direcţie aproximativ V-E, lățimea medie fiind de cca. 4 m. În peretele nordic atât de la suprafață cât și în subteran dezvoltă alte galerii. În profunzime în peretele sudic joncţionează cu o galerie de mină din sistemul de galerii al Minei Baia Sprie, galerie care îşi descarcă aerajul prin Crăpătura Zorilor. Podeaua urmează mai multe planuri înclinate în mod succesiv atât ascendent cât și descendent. Există pasaje cu tavan sau care au ieşire la zi, acestea având adâncimea de cca. 20-30 m, denivelarea negativă maximă putând atinge 70 – 80 m, iar galeriile cu tavan interceptează alte goluri suspendate observabile şi de la distanţă, de la suprafaţă. În pereţii acestei lucrări se pot observa multe găuri de mină și pilieri situate la diferite niveluri, urme ale exploatării manuale sau galerii vechi suspendate și suprapuse, ceea ce sugerează că lucrarea minieră a fost exploatată selectiv în funcție de conținuturi. S-au observat spectaculoase resturi ale unor susţineri din lemn situate echidistant şi în succesiune pe înălţime. Din ce s-a observat și constatat în Crăpătura Zorilor există deșeuri de materiale, resturi ale unor amenajări pentru acces rudimentare și periculoase provenind de la persoane care au vizitat lucrarea în interes personal și/sau în mod ilicit .
Crăpătura Zorilor reprezintă o relicvă a mineritului vechi, fiind situată în Dealul Minei, zonă de referință și plină de notorietate din punct de vedere istoric, mineralogic și minier, fiind foarte spectaculoasă ca morfologie, acestea sunt argumente suficiente care să susțină din plin motivațiile pentru ca acest obiectiv să fie amenajat și inclus într-un circuit turistic geologico – minier.