22. Galeria Ana inferioară, Baia Borșa
este situată în versantul drept al Văii Secu, la 25 m aval de galeria Ana superioară, aproximativ la cota +990 m. A fost executată pentru cercetarea şi exploatarea părţii nordice a filonului Emeric (denumit anterior Ştefan).
Intrarea galeriei este situată mai sus cu 3 m faţă de firul actual al Văii Secu, pentru protecţia galeriei împotriva viiturilor şi avalanşelor. Galeria de intrare este transversală, la distanța de 14 m față de intrare interceptând filonul Emeric. Galeria transversală continuă încă 8 m dincolo de filon pentru cercetarea unor eventuale ramuri de acoperiş. Galeria transversală este executată cu profil mare de 2 X 2 m şi în ea se observă urme ale unor găuri de mină manuale, cu lungime redusă (0,20 m). Cu totul surprinzătoare este identificarea în acest sector a unor găuri de mină cu profil triunghiular. De la m. 14 spre sud-vest continuă o galerie direcţională, transformată în abataj pe toată lungimea. Spre deosebire de galeria Ana superioară în care exploatarea s-a desfăşurat atât ascendent cât şi descendent, în galeria Ana inferioară exploatarea s-a desfăşurat în exclusivitate ascendent. Acest lucru a fost favorizat de situarea filonului Emeric la distanţă mai mare de Valea Secu, care a permis exploatarea ascendentă pe un etaj de 8-10 m înălţime. Pe galeria direcţională se păstrează încă armăturile orizontale care susţineau podurile de lucru şi mult material steril, depozitat în trepte pe vatra galeriei. Filonul nu a fost exploatat descendent de la acest nivel pentru că el a fost deschis în adâncime cu alte galerii de coastă, din care s-a exploatat apoi filonul ascendent, până la nivelul galeriei Ana superioară. Nu este clar stabilit dacă planşeul galeriei este un pilier de minereu neexploatat sau rambleu.
Pare destul de probabil că execuţia galeriei şi exploatarea părţii superioare a filonului a avut loc în prima jumătate a secolului al- XIX-lea. Galeria a fost cercetată și cartată de către un colectiv de la Clubul de Speologie Montana Baia Mare și de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în 27.05.2007 și 12.11.2008, are o dezvoltare cartată de 47,9 m și o denivelare de + 2,5 m.
Aspecte interesante despre explorarea, cartarea și vizitele organizate în această galerie puteți afla lecturând publicațiile și articolele: