24. Salina Apafi, Coștiui
Conform datelor documentare ocnele regale de sare de la Coștiui existau încă din secolul al XV-lea, dar după alte surse ar fi funcționat de pe la mijlocul secolului al XIV-lea. Existau aici ocnele: Therezia, Kurucz, Rákoczy, Antal, Ferdinand, Pál, Károly, Jószef, Francisc. La sfârșitul secolului al XIX – lea aceste saline erau deja abanonate.
Dintre ele, ocna Apafi, există încă din anul 1674. În anii 80 ai secolului al XX-lea au fost executate anumite lucrări de reparații în vederea introducerii obiectivului în circuitul turistic, lucrări care au fost abandonate înainte de a fi finalizate.
În anul 2003, Clubul de Speologie Montana Baia Mare a demarat o primă acțiune de cercetare a salinei. La acea dată se păstrau întră stare destul de precară intrarea abia perceptibilă și o parte a galeriei și 2 puțuri mult mai bine conservate, unul mai adânc, altul mai puțin adânc. A fost explorat puțul de 8 m care coboară într-o galerie. Această galeria comunică cu puțul principal care coboară de la suprafață până la cota – 23 de m, unde se întâlnește tavanul sălii salinei, probabil sub formă de clopot. Sala este inundată parțial cu apa unui lac subteran, adâncime acestuia nu a putut fi apreciată, aceste măsurători făcânduse de la suprafață. La data acestei prime cercetări luciul apei se situa la o adâncime de – 47 m (cota absolută: + 360,9 m). Revenind la galerie, aceasta pare a fi destul de veche, având în vedere secțiunea redusă a ei. Această galerie este armată cu lemn tip desiș, din trunchiuri din lemn așezate unul lângă altul fără spații între ele. În susținerile din lemn întâlnim niște locașuri frumos decorate care au fost practicate pentru a se așeza în ele sursele de iluminat, probabil opaițe. S-a observat existența în peretele salinei a unui pasaj semicircular format din bârne din lemn, resturi ale unui pasaj de coborâre, în prezent neutilizabil.
Fotografii: Minghiraș Traian, Todoran Marius