DUMITRU IȘTVAN 03.10.1947 – 03.04.2011
Ca să povestești despre Nea Mitică este ca atunci când te-ai apuca să scrii o enciclopedie. Pe lângă faptul că a fost o personalitate complexă, a desfășurat o activitate care s-a derulat pe durata mai multor decenii, într-un mod foarte intensiv, rezultatele reflectându-se în diverse domenii din sfera profesională sau extra-profesională.
Încă din tinerețe a început să practice orientarea sportivă, obținând rezultate importante la nivel național. În paralel cu orientarea, a practicat drumețiile, ski-ul, turele montane, străbătând în lung și lat țara și făcând ascensiuni în mai toate masivele, indiferent de anotimp.
Marea lui pasiune speologia, a început să o practice încă de pe vremea când era elev. Astfel, în anul 1962, alături de un grup de colegi și maistrul lor de practică geologică, a explorat și cartat celebra Peșteră cu picturi din cariera de la Cuciulat.
Un pic mai târziu prin anii ʼ70 a făcut parte din nucleul de bază al Clubului de Turism Montana din Baia Mare, club care avea în componență secții ca: alpinism, drumeție, orientare sportivă, speologie.
Din considerente administrative și conjuncturale secția de speologie s-a desprins de clubul-mamă, devenind Clubul de Speologie Montana, club de-sine-stătător.
Începând de atunci și până în zilele noastre, activitățile acestui club s-au intensificat, clubul s-a dezvoltat și a devenit unul foarte important, obținând rezultate notabile atât pe plan național cât și internațional. Astăzi, clubul se află în pragul împlinirii a 50 de ani de activitate neîntreruptă iar aceasta i se datorează în mare parte lui Nea Mitică, cel care de-a lungul timpului a reușit să coaguleze un colectiv format din generații diferite, asigurând astfel continuitatea activității clubului timp de trei decenii și jumătate. În acest răstimp a îndeplinit funcția de președinte al clubului.
În mod inerent, au existat și perioade în care activitatea clubului a fost în recesiune, în mare parte din cauza lipsei oamenilor motivați orientați înspre explorarea speologică. În situația dată, Mitică s-a implicat mult mai mult în activitate, abordând turele cu foarte puținii membri, până la a pleca în ture doar singur.
Astfel, multe peșteri le-a descoperit, explorat și cartat în aceleași ieșiri în teren pe care le făcea cu ocazia exercitării profesiei lui de geolog .
Prin urmare, cu cea mai mare convingere și certitudine, putem afirma că ceea ce există astăzi atât ca activitate speologică organizată în această zonă, ca existență și continuitate a clubului, i se datorează în primul rând lui Nea Mitică..
Nu putem trece cu vederea fructuoasele lui realizări, pe care le vom înșirui mai jos.
Astfel, a participat la descoperirea a 183 de peșteri și avene și la continuarea și cartarea a unui număr de 177 de peşteri și avene, rezultatele prezentându-le în diferite publicații de speologie din România, fiind autor şi coautor al unui număr de 21 lucrări ştiinţifice.
A fost un real promotor al speologiei, publicând în presă alte câteva zeci de articole despre peşteri și despre fascinanta lume subterană.
Tot legat de lumea subterană, dar cea care aparține domeniului patrimoniului industrial, începând cu anul 2004, a extins aria de cercetare asupra lucrărilor miniere medievale identificate în Dealul Crucii, Valea Roșie, Chiuzbaia, Baia Sprie, Baia Borşa, fiind coautor a cinci lucrări.
În domeniul geologiei, meserie pe care a practicat-o cu multă dedicație Mitică a fost autorul şicoautorul unui număr de 36 rapoarte geologice, a 25 proiecte de cercetare geologică, a 30 de comunicări ştiinţifice de geologie, dintre care 9 publicate în reviste de specialitate din străinătate.
A fost principalul participant și coordonator în cadrul proiectului “Studiu de potenţial privind patrimoniul industrial minier al judeţului Maramures (PIMM) şi al oportunităţilor de valorificare a acestuia în scopuri muzeal – turistice” desfășurat în anul 2006 și finanțat de Consiliul Județean Maramureș.
În domeniul protecției mediului, a activat fervent, fiind membru în Consiliul Consultativ al Parcului Naţional Munţii Rodnei şi membru în Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Munţii Maramureşului. De asemenea a participat la marcarea şi amenajarea mai multor rezervaţiidin judeţul Maramureş, la proiecte de valorificare a patrimoniului turistic local (Sighetu Marmaţiei, Răzoare, Poiana Botizii).
A fost custode a patru arii naturale protejate, respectiv trei peşteri ocrotite din judeţul Maramureş (Peştera Iza, Peştera din Valea Rea de la Vălenii Şomcutei, a Peşterii cu Oase de la Poiana Botizei) şi al ariei naturale protejate Rezervaţia fosiliferă „Răzvan Givulescu“ de la Chiuzbaia.
A participat ca expert în turism, în calitate de coordonator al mai multor proiecte de mediu (Phare, Fundaţia pentru Parteneriat, RO-Matra, Pro Natura Basel).
A fost autor şi coautor de hărţi turistice (Trasee turistice în munţii Gutâi, 1988, Trasee turistice în zona Borşa-Vişeu, 1990), Gutinul turistic-2005 (set de 5 hărţi turistice), Valea Vaserului -2007, ghiduri turistice (Munţii Gutâi, colecţia Munţii Noştri, 1990, Ghid turistic al judeţului Maramureş, 1997 şi 2010, ediţia I şi ediţia a II a), articole de prezentare a unor zone turistice (în revistele: ,, România Pitorească”, ,,Turist Club”, ,,Munţii Carpaţi”).
Pentru merite deosebite în promovarea şi susţinerea speologiei româneşti, la propunerea Biroului Federal al Federației Române de Speologie, lui Dumitru Iştvan i s-a acordat calitatea de Membru de Onoare al Federaţiei Române de Speologie.
De-a lungul anilor, participând la anumite congrese, a fost distins cu multe premii la nivel naţional, atât pentru activitate publicistică, pentru cadastrul peșterilor sau pentruactivitate ştiinţifică.
În urma recunoașterii meritelor lui Mitică, în anul 2013 i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare post-mortem al Municipiului Baia Mare.( https://www.baiamare.ro/ro/Administratie/Regretatul-ing.-geolog-Dumitru-Istvan–Cetatean-de-Onoare-al-Municipiului-Baia-Mare–post-mortem/ )
Începând cu anul 2005, în fiecare an, a fost îndrumătorul studenţilor de laFacultatea de Resurse Minerale şi Mediu din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, în vederea elaborării lucrărilor de cercetare pentru sesiunea de comunicări ştiinţifice.
Toate aceste enumerări rupte din întreg, rămân doar date de ordin statistic și oarecum seci, fără a vorbi puțin de Omul Mitică. În permanenţă se remarca la Mitică o fericită simbioză a laturii lui profesionale cu cea socială, umană, într-un mod extrem de firesc…Dacă prin profesionalismul lui proverbial, transcendea anumite realităţi fizice, fineţea gândirii, discreţia, modestia şi dăruirea de sine au constituit modul de relaţionare cu semenii, de multe ori dublate de o condescendenţă şi omniprezentă jovialitate. Avea un umor molipsitor și adesea, foarte subtil, era o fire empatică și deschisă.
Un astfel de om rar îţi este dat să întâlneşti. Avea harul de a călăuzi destine, avea un altruism exemplar, de urmat, fiind poate pentru mulți un adevărat model. Era foarte dificil încât să nu reușești să ți-l faci prieten.
Scria foarte fain, adesea cu umor, trimiterile sale te purtau în tot felul de lumi, făcând paralele de existență transpuse interesant și cu mult umor, în contex local și preocupațional. Închizând cercul, însuși Nea Mitică a fost subiectul unei cărți In memoriam Dumitru Iștvan. Volumul post-mortem apărut în anul 2012, evocă personalitatea și activitatea lui Nea Mitică, fiind scris de către colegi sau fost colegi, colaboratori, cunoscuți, prieteni și nu în ultimul rând membri ai familiei. Autorii provin din toate domeniile în care Mitică a activat: geologie, speologie, orientare sportivă, turism și protecția naturii, arheologie industrială.
Ar mai fi poate multe de spus despre Mitică, dar prezentul articol a surprins ceea ce s-a considerat a fi esențial.
S-au scurs treisprezece ani fără Mitică, ani insuficienți ca să șteargă amintirea, iar noi încă îl pomenim, îl evocăm și îi păstrăm memoria binecuvântată!
11.06.2024
Traian MINGHIRAȘ