MARIUS TODORAN 13.01.1966 – 15.04.2024
Marius Todoran a apărut în constelația membrilor Clubului de Speologie „Montana“ din Baia Mare în anul 1990. Anterior conectării lui la mișcarea speologică băimăreană, Marius a desfășurat o bogată activitate la Clubul de Turism și Alpinism „Orizont“ din Gherla. A fost unul dintre cei mai importanți membri ai clubului, prin aport, prestație și longevitate, activitatea lui derulându-se pe o perioadă de peste 25 de ani. În cadrul clubului munca lui a fost una complexă, pe lângă cea tehnică și-a asumat și roluri în structurile de conducere ale clubului, fiind în mai multe rânduri vicepreședintele organizației.
Bogata lui activitate speologică a constat în descoperirea, explorarea și cartarea multor peșteri, cele mai importante fiind situate în Podișul Someșan, Munții Rodnei, Munții Maramureșului.
Materializarea rezultatelor se făcea uneori anevoios, în urma unor activităților specifice speologiei: bătăile de zonă, derocări/decolmatări, goliri ale unor galerii sau sectoare subterane inundate, parcurgerea târâș sau prin nămol, urcarea și coborârea sectoarelor verticale, cartare. În foarte multe cazuri s-a preocupat de inițierea altor persoane în tainele speologiei, având ca scop final predictibil schimbul între generații și predarea ștafetei cu precădere celor mai tineri.
A participat la descoperirea sau la continuarea a 59 de peșteri și avene. De asemenea a participat la cartarea a 63 de peșteri și avene. A explorat sau vizitat mult mai multe peșteri, situate atât în aria de lucru a Montanei cât și în alte masive carstice din România.
Bun coechipier, s-a remarcat prin aportul lui în susținerea a echipelor de vârf în cadrul turelor de explorare cu scafandrul autonom. Pe vremea aceea adeseori echipamentul echipei de susținere nu conținea necesarul sau mai bine zis indispensabilul costum de neopren, astfel că parcurgerea galeriilor cu apă rece se făcea „ca la piscină“.
În afară de explorarea speologică s-a implicat și în explorarea și cartarea unor obiective antropice subterane, ca, de exemplu Rețeaua de canalizare medievală situată în Piața Păcii din Centrul istoric Baia Mare sau a unor vechi lucrări miniere săpate manual. Astfel activitatea lui s-a concretizat în cercetarea a peste zece obiective importante.
În domeniul activității de protecție, a activat în cadrul echipei de custozi ai Ariei naturale protejate Peștera din Valea Rea de la Vălenii Șomcutei. De asemenea, și-a adus o contribuție semnificativă și la activitățile de management ale celorlaltor obiective aflate în custodia clubului: Peștera cu Oase de la Poiana Botizii, Peștera Iza și Rezervația fosiliferă „Răzvan Givulescu“ de la Chiuzbaia.
A fost coautor al unui număr de patru lucrări și articole de specialitate publicate, referitoare la obiective situate în Podișul Someșan, Munții Maramureșului și Munții Rodnei.
În rest, Marius al nostru a fost un tip hâtru, jovial, mai mereu pus pe glume. Îi plăcea să animeze atmosfera de tabără sau prin ture. S-a dedicat întru totul echipei din care făcea parte, își urma cu strictețe rolul pe care trebuia să-l joace în îndeplinirea obiectivului propus. În același context, Clubul Montana i-a fost ca o adevărată familie, iar ca membru al acesteia i se dedica în mod altruist şi necondiţionat.
Din păcate, a plecat dintre noi mult prea devreme, probabil să se alăture unei alte echipe, cea a colegilor aflați și ei probabil în misiunea de a explora Lumea de Dincolo de Cunoscut.
Adio Marius, ne vei lipsi!
18.04.2024
Traian MINGHIRAȘ