Cercetări de Speo-arheologie montană și urbană
Pentru speologul explorator, orice cavitate subterană, fie ea naturală sau artificială, prezintă interes! Având în vedere că teritoriul județului Maramureș a fost teatrul unor exploatări miniere care s-au desfășurat de-a lungul secolelor, urmele subterane ale exploatărilor vechi nu puteau rămâne în afara preocupărilor noastre.
Motivația cercetării cavităților subterane artificiale a fost și este amplificată de existența în rândurile membrilor Clubului de Speologie Montana a unor specialiști geologi, cartografi, geografi, specialiști de protecția mediului și de turism, istorici, de primă mână (vezi secțiunea contribuții științifice), cercetările fiind inițiate de regretatul ing. geol. Iștvan Dumitru, membrul fondator și președinte al clubului, până în anul 2011.
În lume există o largă preocupare pentru acest domeniu de cercetare cunoscut sub denumirea de arheologie montană. În structura Uniunii Internaționale de Speologie există Comisia pentru cavități artificiale, cu vaste preocupări pentru acest domeniu de nișă.
Astfel, începând cu anul 1996, Clubul de Speologie „Montana“ şi-a îndreptat atenţia înspre cercetarea mediului artificial, cu precădere asupra galeriilor de mină vechi, în special a celor care au fost săpate manual sau a unor peşteri mixte, natural-antropice. Primele activități de explorare au fost efectuate pe Dealul Crucii din vecinătatea Băii Mari, ele extinzându-se apoi înspre Depresiunea Maramureşului (în special în zona salinelor de la Coştiui).
În anul 2006, în colaborare cu specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost explorată, cartată şi cercetată reţeaua medievală de canalizare situată în Piaţa Păcii din Baia Mare. Tot în anul 2006, clubul a participat în mai multe ture de evaluare a câtorva zeci de obiective în cadrul proiectului „Studiu de potenţial privind patrimoniul industrial minier al judeţului Maramureş şi al oportunităţilor de valorificare a acestuia în scopuri muzeal-turistice” (P.I.M.M.), finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş.
Începând cu anul 2007, s-a intensificat activitatea de descoperire, explorare, cercetare și sistematizare a mai multor cavități artificiale reprezentate de galerii de mină vechi, săpate manual, cavități cu geneză mixtă, sau cavități artificiale (săpate sau construite) altele decât mine. Din prima categorie, până în prezent s-au descoperit, explorat şi cercetat 30 de galerii de mină vechi, dintre care 23 au fost cartate, ele cumulând o dezvoltare de 1587,5 m, din a doua categorie au fost explorate și cartate 2 cu dezvoltarea de 860,9 m iar din a treia au fost explorate 2 cu dezvoltarea de 46,2 m, în total cele trei categorii fiind în număr de 34, având dezvoltarea cumulată de 2494,6 m, cu o denivelare de 295,7 m (- 254,6; 41,1). Aceste cavități artificiale și mixte sunt situate în regiunile miniere Baia Mare, Baia Sprie, Baia Borşa, Rodna Veche – Valea Vinului, Huta Certeze.
Secțiunea ”Minerit” va prezenta realizările Clubului în cercetarea cavităților subterane artificiale, printr-o serie de articole pe această temă. Țineți aproape!